Maria Ciolan este promotorul unui centru cu un concept unic pe piața sibiană – Aria, oferind în aceeași locație servicii din sfera sportului, divertismentului, sănătății și recuperării. Absolventă a Facultății de Medicină, este căsătorită de aproape două decenii cu omul de afaceri Ioan Ciolan, fondatorul Ambient, și mamă a trei copii: Tudor (11 ani), Ana și Mara ( gemene – 9 ani). Din interviul acordat ziarului Sibiu 100%, aflăm despre provocările pe care le implică statutul de mamă, soție și femeie de afaceri, care sunt pasiunile sale, valorile și ce o motivează să meargă mai departe.
Sunteți de profesie medic și de curând ați deshis în Sibiu un centru care îmbină cam tot ceea ce ține de stil de viață sănătos. De la ce a pornit această idee?
Am pornit de la ideea de a le oferi copiilor un spațiu, o zonă în care să se dezvolte în ideea unui stil de viață sănătos, și bineînțeles, și adulților. Am creat o zonă unde să poți să vii să faci diferite activități în zona de sport, de recreere, de sănătate. Pornim de la omul bolnav, eu fiind medic, ajungem să îl tratăm, îl ajutăm să se vindece și apoi îi punem la dispoziție o zonă unde să poată să aibă un stil de viață sănătos, pentru a preveni îmbolnăvirile, prin activitățile pe care le desfășoară aici.
Prin ce modalități considerați că pot oamenii să aducă mai multă relaxare în viețile lor?
Trebuie să fie conștienți că au nevoie de aceasta și este clar că este nevoie și de o parte de educare în sensul acesta. Iar activitățile sportive și de recreere pe care le propunem în centrul nostru, activitățile la care vin cu grupul de prieteni, astfel încât nu numai că fac sport, ci și socializează, aduc mari beneficii vieții stresante la care sunt supuși. Ideea a fost să le dăm ocazia să vină toți, copil, părinte și bunic și să își găsească fiecare ceva de făcut, fie împreună, fie separat, dar totuși laolaltă. Și în plus, vor fi o serie de activități educative pentru copii.
Personal, pentru ce tip de exerciții ați opta într-un moment în care v-ați simți foarte tensionată?
Ceva foarte dinamic cred, cu muzică – o Zumba, un aerobic, împreună cu grupul de prietene, care să ne ajute să învingem stresul și să ne deconectăm.
Cum reușiți ca mamă a trei copii, soție și femeie de afaceri să vă găsiți timp pentru propria persoană?
Proiectul nostru este încă la început, cu alte noi direcții de dezvoltare și solicită foarte mult timp. Încerc să strecor printre picături și timp pentru mine, deși de dimineața până seara merg la serviciu. De obicei, seara târziu, îmi găsesc timp să citesc sau să văd ceva interesant la televizor. Am învățat mult și pe linia de antreprenoriat și încerc în continuare să învăț, să știu tot mai mult, să mă dezvolt, să evoluez. M-am apucat și de limba germană, însă nu am reușit să finalizez acest curs. Iar despre lucruri pe care le face în general o femeie, cosmetică, coafor, efectiv nu prea poate fi vorba, din lipsa timpului. Oricum, am un mare sprijin din partea mamei, care mă ajută foarte mult cu copiii și căreia îi sunt foarte recunoscătoare, fără ea nu știu cum m-aș fi descurcat.
Care sunt valorile pe care doriți să le transmiteți ca părinte copiilor, cu atât mai mult cu cât ei cresc într-o familie cu posibilități financiare ?
Să fie oameni în primul rând, să înțeleagă că și unul care e mai necăjit are aceleași drepturi ca și tine, e egalul tău. Chiar mă străduiesc să îi educ în sensul acesta.
Am încercat să le explic că nu faptul că ai bani te face ceea ce ești, nu asta e valoarea ta ca om și nu asta te ajută să mergi mai departe. Încerc să nu prea le cumpăr tot ce își doresc, tot timpul le explic valoarea unui lucru. Poate pe alocuri, mai scapă câte ceva, dar în general nu.
Cum îi determinați pe copii să adopte un stil de viață sănătos?
În primul rând încerc să le arăt beneficiile pe care le aduce practicarea regulată a sportului. Cu alimentația e mai greu – eu teoria le-o spun, dar de pus în practică nu reușim tot timpul. Ei știu că e bine să mănânce fructe, legume, să reducem dulciurile, dar e destul de greu în ritmul acesta de viață, pentru că trebuie un pic de timp și pentru asta.
Care sunt cele mai importante 3 calități la care ați făcut apel ca mamă?
Să găsesc timp pentru a-i asculta, să mă țin de o promisiune când o fac și să le ofer afecțiune, să fiu acolo când le lipsește un pic de luat în brațe.
Relația cu soțul dumneavoastră a început încă din liceu, pe vremea când erați amândoi elevi la Colegiul „Gheorghe Lazăr” și durează, iată, de aproape 30 de ani. De ce considerați că ține reușita unei căsnicii?
Cred că trebuie să existe o compatibilitate, o înțelegere, un respect, să îl accepți pe cel de lângă tine așa cum e și să faci chiar mici concesii din când în când. La noi, după atâta timp, dragostea poate nu mai e cum a fost la început, dar există, funcționăm bine împreună, ne înțelegem bine.
Vă mai spuneți te iubesc?
Da, ne spunem, deși eu nu am crescut așa. În familia mea am fost crescută și educată într-un alt stil, mai sobru, fără a fi făcute declarații prea des, dar acum, cel puțin de când am și copiii, am ajuns să le-o spun chiar și de mai multe ori pe zi.
Într-un interviu acordat de soțul dumneavoastră, domnia sa susținea că erați o elevă de nota 10 în Lazăr. Cât de mult credeți că au contat rezultatele bune la învățătură în ceea ce ați devenit astăzi? Ar fi fost posibil să ajungeți aici și dacă ați fi învățat mai puțin?
Mi se pare foarte importantă educația, dar și mai important este cu ce rămâi după. E important să te străduiești să acumulezi pentru tine, nu pentru note. Vânătoarea aceasta de note care e acum mi se pare falsă, nu reflectă ceea ce poți să faci. Cred că e relevant și fondul tău, și educația pe care o primești din familie și norocul. Deci dacă aș fi ajuns aici, nu știu, dar pentru mine nu a fost un stres să învăț, mie mi-a plăcut.
Pentru că ați vorbit de educația din familie, care au fost cele mai important sfat primit de la părinți?
Să fii om, în primul rând.
Cât de important considerați că este pentru o femeie să aibă propria carieră?
Cred că e foarte important, pentru că îți dă încredere în tine și clar, îți crește respectul de sine atunci când ești independent și nu depinzi de altcineva.
Ce recomandări aveți pentru femeile de afaceri aflate la început de drum?
E bine să știe ce vor, să le placă, să fie convinse de proiectul lor și să nu renunțe ușor, dacă știu că asta își doresc, pentru că e importantă perseverența.
Ce pasiuni aveți?
Îmi place să citesc, atât cât am timp, îmi place să grădinăresc – nici pentru asta nu prea am timp, dar mă visez undeva la pensie cu o seră și o grădină. Îmi plăcea odată croitoria, am mașină de cusut acasă – în liceu îmi făceam singură rochii, bunica mea era croitoreasă și poate de la ea moștenesc asta. Mai îmi place să bricolez împreună cu copiii – mai confecționăm câte o felicitare, câte o invitație la petrecerile lor, ornamente, dar nu am timp suficient. Cred că mi-ar fi plăcut să fac și modă, design, ceva în zona creației, dar poate odată…
Și totuși ați ales medicina sau medicina v-a ales pe dumneavoastră?
Nu pot să spun că am fost foarte hotărâtă. Pe vremea aceea era foarte greu să te orientezi, mai mult te ducea valul sau mai știai pe cineva. Poate m-a influențat și soțul meu aici, surorile lui, cumnatele mele, care sunt mai mari, sunt medici.
Cumva mă atrăgea partea de psihiatrie, psihologie, cam asta doream eu ca medic. Acum m-am mai îndepărtat de zona asta, dar sunt mulțumită că e o meserie în care te simți aproape de oameni și poți să îi ajuți.
Care sunt locurile unde vă place să călătoriți?
Oriunde în lume îmi place. Să călătorești e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine. Noi nu mergem neapărat spre obiectivele turistice foarte mediatizate, îmi place să descoperim singuri locuri noi, cu harta în mână. În general, îmi place să mă duc undeva unde e cald și soare. Dar oriunde sunt convinsă că ai ceva interesant de văzut și de învățat. În mod cert, orice călătorie îți deschide mintea.
Ce vă motivează să mergeți mai departe?
În general nu sunt pesimistă, ci iau partea bună în orice. Nu mă gândesc la lucruri negative, cred că e important să ai o atitiudine și o gândire pozitivă. Iar gândul că știu că fac ceva bun pentru copiii mei sau pentru alții, clar mă motivează
Ce vă inspiră cel mai mult în viața de zi cu zi?
Când văd oameni care își respectă principiile, fără a căuta neapărat un câștig material. Oamenii sinceri, deschiși, luminoși – asta mă inspiră.