4.1 C
Sibiu
joi, noiembrie 30, 2023

Președintele Consiliului Concurenței: Cei care încalcă legea, de obicei, plătesc cash

Cele mai citite

Cash-ul are două dezavantaje, facilitează evaziunea, fiind mai greu de urmărit tranzacţiile cash, şi este scump pentru societate, motiv pentru care în toată lumea operaţiunile în cash sunt în scădere, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a fost întrebat care este opinia sa despre limitarea plăţilor cash şi despre faptul că unele bănci au majorat comisioanele pentru plăţi în numerar.

„Am văzut dezbaterea publică. Cash-ul e scump. Există şi două dezavantaje: unul este faptul că facilitează evaziunea, sunt mai greu de urmărit tranzacţiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal.

Asta nu înseamnă că toată lumea care plăteşte cash o face ca să încalce legea. Dar, cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash.

Doi, este şi scump pentru societate. Trebuie să ai aparate, să ai ATM -uri, să duci bani, să iei bani, să asiguri pază, să-i numeri.

Toate astea sunt scumpe. De asta, în toată lumea operaţiunile cash sunt în scădere”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Potrivit acestuia, sunt ţări în UE unde aproape nu se mai plăteşte cash pentru că este mult mai ieftin pentru societate şi pentru bănci.

„Costurile astea se duc la clienţi şi, atunci, ca să reduci costurile, reduci plăţile cash. Mi se pare inevitabil ca şi în România plăţile cash să se reducă.

Dacă comisioanele astea sunt excesive, nu pot să vă spun în momentul de faţă, dar înţeleg că se uită alte instituţii la acest subiect”, a mai spus Chiriţoiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Va fi lansat încă un Program Rabla. Pentru sobe

Programul ”Rabla pentru sobe” ar putea fi lansat în acest sfârșit de an, susține ministrul Mediului, Mircea Fechet.În acest...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect