Noul sistem de tarifare a gazelor naturale este greu de inteles de catre omul de rand. De la 1 iulie, sibienii vor plati gazele consumate in functie si de calitate, nu doar de cantitate.
Noul sistem de tarifare a gazelor naturale a intrat in vigoare la inceputul acestei luni si se bazeaza pe puterea calorica a gazului. Astfel, de la 1 iulie, pe facturi va fi trecuta, pe langa cantitatea de gaz consumata, si puterea calorica a gazului. Noul sistem de tarifare trebuia introdus de la 1 ianuarie 2008, insa acest lucru a fost amanat deoarece societatile de distribuitie nu aveau aparatura necesara. Pe conductele de transport au fost montate aparate speciale care sa masoare energia gazului.
Facturile vor cuprinde in continuare informatii despre consum, exprimate in metri cubi, dar valoarea facturii va fi calculata si pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze cu puterea calorifica superioara. Costurile de implementare a noului sistem de tarifare sunt suportate de catre furnizori si nu vor afecta pretul platit de consumatori. Noul sistem de tarifare este mai putin accesibil oamenilor obisnuiti, care nu inteleg modul de calcul al facturilor. Aceasta parere este impartasita si de insusi primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Pe langa modul de tarifare greu de inteles, consumatorii au primit in aceasta perioada si o alta veste legata de gazele naturale: rezervele interne ne mai ajung doar pentru aproximativ 12 ani. Drept urmare, tara noastra va trebui sa importe tot mai mult, ceea ce va duce la preturi tot mai mari. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, rezervele dovedite sunt de 150 miliarde de metri cubi, iar productia anuala a fost estimata la 12 miliarde de metri cubi, cu tendinta de scadere. Gazul extras de la noi din tara, acopera in prezent cam 70 la suta din consumul total, restul canitatii necesare fiind importata din Rusia.