9.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Magda Ienci, tânăra care ne face cunoștință cu Universul

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Astronomia, ramură fascinantă a științei, ne deschide uși către necunoscutul vast al universului. Probabil, fiecare dintre noi și-a petrecut o noapte de vară privind cerul, analizând stele, chiar dacă nu aveam cunoștințe în acest domeniu.

Pe lângă faptul că această activitate este una relaxantă, ne conștientizează cât de mici suntem noi oamenii și cât de infinit este Universul.

Magda Ienci este o tânără astronom care la doar 25 de ani a ales să transforme pasiunea într-un eveniment special, menit să aducă oamenii împreună și să creeze amintiri memorabile. Până în 7 aprilie, sibienii au ocazia de a observa cerul alături de Magda, care va explica și va da sens lucrurilor.

„Am ales să realizez Explorio din dorința de a le reaminti oamenilor cât de frumos este să privești cerul și cum ne poate aduce împreună (prieteni, familie) să ne bucurăm într-un cadru natural de liniștea și fascinantul cer înstelat al nopții sau chiar să înțelegem mai bine cum susține soarele viața pe Terra și cum se vede el prin telescop. Astronomia a fost alături de oameni din cele mai vechi timpuri, ar fi o mare pierdere pentru oameni ca astăzi să nu ne mai antrenăm această capacitate de-a privi cerul și să căutăm să înțelegem universul în care ne aflăm. Explorio își dorește să reaprindă această curiozitate și dorința de a afla mai multe despre univers”, ne povestește Magda.

Ce putem face la Explorio

Tânăra ne spune că în cadrul Explorio se desfășoară o serie de activități captivante:

  • Expoziție de astrofotografie la hala Atelier X din Lake Home, cu imagini de la praf de stele la planete verzi, deschisă până pe 7 aprilie.
  • Vizionarea documentarului „Călătorie la marginea universului” la Music Hub și Nook
  • Marele spectacol solar în diverse școli, inclusiv Rusciori, Cisnadie și Ocna, urmând să ajungă și în Șura Mică.
  • Observații astronomice organizate de profesorul Cristian Serafin și Claudia Popelca
  • Observație astronomică la Mocănița Văii Hârtibaciului
  • Atelier de colaj cosmic și de astronomie și pictură cu Asociația CreativAct
  • Inaugurarea traseului „Drumul Planetelor”
  • Drumeție solară cu observarea Soarelui prin telescop împreună cu Claudia Popelca

Explorio prin ochii oamenilor

„Fiind o diversitate atât de mare de activități care te poartă prin toate aspectele ce țin de univers și viața pe Terra, cred că oamenii sunt curioși și vin ușor, ușor spre astfel de festivaluri științifice. Cei mai atrași sunt copiii, desigur. Acesta este motivul pentru care am ales să mergem mai întâi în școlile din mediul urban mic sau rural, pentru a duce astronomia mai aproape de toată lumea, indiferent de mediu. Observăm că publicul mai urmărește anumite activități și în funcție de pasiunile pe care le au și sunt interconectate de noi cu acest domeniu științific într-un mod inedit sau sunt fani ai locațiilor în care noi mergem să susținem anumite ateliere sau activități.

Cred că toată lumea este deschisă la ceva nou și este și normal. Acum, noi fiind la prima ediție, încercăm să le arătăm oamenilor că există această inițiativă și că au acum un context în care pot să interacționeze cu elemente ce țin strict de zona științifică sau să se bucure de colaborări chiar fascinante între zona aceasta mai tehnică și cea artistică. ”, povestește Magda.

Se consideră că oamenii aleg să participe pentru că, în primul rând, o observație astronomică îi scoate din casă și îi duce în zone îndepărtate de jungla urbană, zone liniștite unde se pot bucura de cerul înstelat.

Se consideră că oamenii aleg să participe din curiozitate, pentru că doresc să afle mai multe despre cosmos, pentru că doresc să iasă din rutina zilnică. Astronomia are destul de des elemente de „wow” care atrag publicul.

Prin activitățile dedicate copiilor, se discută despre ce se întâmplă cu soarele, cum influențează viața, cum apare lumina și de ce noi vedem lumea colorată. Se cunoaște sistemul solar și universul prin joculețe interactive în care informația este ușor de înțeles și de alăturat lucrurilor, fenomenelor prezente cu noi zi de zi.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Iarna a revenit în județul Sibiu

Iarna a revenit în județul Sibiu, în stațiunea Păltiniș, unde a nins vineri după amiaza.În staţiunea Păltiniș ninge, s-a...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect