9.1 C
Sibiu
marți, martie 5, 2024

Mai mulți primari din Mărginime au plecat la Iași să promoveze Sibiul

Cele mai citite

Mai mulți primari din Mărginimea Sibiului s-au aflat, sâmbătă, la Iași, pentru a-și promova zonele. Totul a fost posibil în cadrul unui proiect inițiat de Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu. Primarii au fost însoțiți de Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Sâmbătă, 18 iunie, Palatul Braunstein din Iași a fost gazda lansării albumului semnat de Delia Voina și Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național „Brukenthal”, intitulat „Mărginimea Sibiului, zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”.
Acțiunea a fost realizată de Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași și de Primăria Municipiului Iași. La eveniment a participat și o delegație de la Sibiu, condusă de Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, care a fost însotiță de primari din Mărginimea Sibiului: Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște, Aurel Gîță, primarul comunei Orlat, Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari, și Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.
Din partea Primăriei Municipiului Iași și a Consiliului Județean Iași au participat primarul Mihai Chirică și Costel Alexe, președintele CJ Iași. La eveniment au participat oameni de cultură din Iași, Timișoara și București: av. George Șerban, Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naţionale de Artă „George Enescu” din Iași, Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Artă și design din Iași, artista Suzana Fântânariu și Felix Aftene, președintele UAP Iași.
Pentru lansarea albumului dedicat Mărginimii Sibiului, Muzeul Municipal „Regina Maria” a organizat expoziția „Tradițiile Iașilor, fir, lemn, lut”.
Evenimentul a fost deschis cu un recital de muzică populară susținut de un grup coral ieșean, iar Lucia Cireș, cercetător în cadrul Academiei Române – filiala Iași, a prezentat expoziția realizată.
Apoi, dr. Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, a continuat deschiderea oficială a evenimentului. „Este o bucurie și o onoare pentru noi ca domnul Alexandru Chituță de la Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu să fie alături de noi și să ne ajute în organizarea de expoziții. Menirea muzeelor, prin slujitorii lor, este cea de a colabora între ele, astfel încât valorile trecutului să fie cunoscute de vizitatori, de oriunde ar fi aceștia. Expoziția „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, organizată în perioada martie – iulie 2022 la muzeul nostru din Iași, cât și lansarea acestui album acum, aici, certifică o astfel de menire”, a spus dr. Aurica Ichim.

Primarul din Iași: „E o bucurie că, iată, avem o deschidere asupra culturii și spiritualității românești!”
În discursul său, Mihai Chirică, primarul Municipiului Iași, a felicitat delegația sibiană condusă de Daniela Cîmpean. „Începând cu luna martie a acestui an, două oraşe ale culturii din România, Iașul și Sibiul, și-au reunit, din nou, potențialul de centre istorice și educative, inițiind mai multe proiecte comune, puse în slujba patrimoniului cultural și al promovării tuturor valorilor autentice care se dovedesc a fi definitorii pentru spațiul românesc. Acest eveniment este înnobilat de prezența unei delegații de la Sibiu și pentru mine este o onoare de a primi această delegație condusă de doamna președintă Daniela Cîmpean și patru primari din Mărginimea Sibiului. E o bucurie că, iată, avem o deschidere asupra culturii și spiritualității românești. Pentru toate acestea, în numele Iașului și al ieșenilor, mulțumiri sincere domnului dr. Alexandru Chituță și doamnei Aurica Ichim și curatorilor expoziției, care au făcut posibilă, prin stăruința lor redarea unei moșteniri spirituale desprinse din inima satului românesc”, a spus Chirică.

Daniela Cîmpean: „S-a creat o punte între două suflete, Sibiul, sufletul Ardealului, și Iașiul, sufletul Moldovei”
Daniela Cîmpean a mulțumit pentru invitație. „Vă mulțumesc din suflet domnule primar că iată Mărginimea Sibiului are organizată o expoziție la Iași și este tipărit și acest minunat album. Nu am venit singură, am venit însoțită de patru primari din Mărginimea Sibiului, și anume Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște, Aurel Gîță, primarul comunei Orlat, Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari, și Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului, și simt că particip la un moment istoric pentru noi, atât pentru Sibiu, cât și pentru Iași, prin faptul că prin acest eveniment realizat pe cale culturală grație a doi sibieni extraordinari Delia Voina și Alexandru Chituță, s-a creat o punte între două suflete, Sibiul, sufletul Ardealului, și Iașiul, sufletul Moldovei. Iar prin faptul că această punte s-a creat printr-un act cultural cred că îi dă mai multe trăinicie”, a spus președintele Consiliului Județean Sibiu.
În semn de apreciere pentru munca depusă, Daniela Cîmpean a dăruit câte o diplomă de apreciere dr. Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași și lui Alexandru Gorea, muzeograf la muzeul ieșean.
În discursul său, Delia Voina, expert și muzeograf la Muzeul Național „Brukenthal” a vorbit despre frumusețea Mărginimii Sibiului, menționănd un lucru special, acela că: „În 1906, la București, la expoziția națională organziată cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, Maria Peligrad (născută Soră) a fost desemnată Miss România. Aceasta a prezentat, cu naturalețe și mândrie, un frumos costum popular din Săliște, cusut cu alb și negru. După încheierea concursului de frumusețe, sălișteanca i-a dăruit Principesei Maria, care a participat la eveniment, un costum de Săliște, cusut chiar de ea”.
În încheiere, Alexandru Constantin Chituță, co-organizatorul evenimentului, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în eveniment și a dăruit medalia „Brukenthal 3 secole” lui Mihai Chrică, primarul Municipiului Iași, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași și Auricăi Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași.
Volumul „Mărginimea Sibiului, zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, a apărut la Editura Muzeului Național Brukenthal din Sibiu și este tipărit cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Acesta conține imagini după clișee pe sticlă din colecția Brukenthal, ilustrând vederi generale, interioare tradiționale, biserici, port românesc de sărbătoare, obiceiuri din ciclul vieții și ocupații tradiționale în satele ce constituiau zona etnografică a Mărginimii Sibiului în perioada interbelică.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect