19.1 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Persoanele născute înainte de 1979 au un risc mai mic de a se infecta cu variola maimuței

Cele mai citite

Persoanele care au cel puțin 43 de ani au un risc mai mic de a se infecta cu variola maimuței, deoarece au fost vaccinate obligatoriu împotriva variolei. Astăzi, vaccinul nu mai este obligatoriu și este adminsitrat rar.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ,,Matei Balș” din București, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că vaccinul împotriva variolei, administrat celor care s-au născut înainte de 1979 poate reprezenta un factor de protecție.

”Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, precizează medicul infecționist.

Variola a fost o boală contagioasă încă din cele mai vechi timpuri, fiind una din cele mai devastatoare boli cunoscute de umanitate, care a provocat aproximativ 300- 500 de milioane de decese la nivel global, arată Observatorul Român de Sănătate.

De ce 1979?

Începând cu 1967, OMS a condus Programul Intens de Eradicare a Variolei, iar zece ani mai târziu, s-a produs eliminarea totală a variolei. Ca rezultat al succesului campaniei de eradicare a variolei, în 1979, OMS a recomandat încetarea administrării vaccinului pe scară largă.

De asemenea, medicul Adrian Marinescu explică faptul că există două tipuri de variola maimuței: o variantă din Africa de Vest și una din Congo, Africa Centrală:

”Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii.”

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Lansarea candidaților PNL Sibiu la alegerile locale. Show-electoral și propagandă liberală

Cosmin PALPNL Sibiu și-a lansat candidații pentru alegerile locale din 9 iunie, vineri seara, la Redal Expo.Raluca Turcan, președintele...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect