Răzvan Pop este cunoscut în primul rând ca istoric, cu o dragoste deosebită față de orașul natal, Sibiu. Fost viceprimar al orașului, el este deopotrivă un iubitor al culturii, iar ultimele joburi pe care le-a avut au fost strâns legate de această a doua pasiune a sa. De o lună, a primit misiunea de a conduce Biblioteca Astra din Sibiu, un rol care vine la pachet cu scopuri precise: instituția trebuie să capete o atmosferă mai tinerească, să-și deschidă porțile pentru toată lumea și să facă loc evenimentelor care pot transforma locul într-unul emblematic.
Noul mandat de directoral al Bibliotecii Astra Sibiu vine cu planuri mari pentru bibliotecă, am putea să le spunem idealuri, inspirate din pasiunea pentru carte, pentru evenimente culturale și pentru istoria orașului și a locului a lui Răzvan Pop, cel care în noua sa funcție, și-a propus să reîmprospăteze instituția. Își amintește de prima lui vizită la Biblioteca Astra, în anul 1990, atunci când era în clasa a 2-a și a intrat în vechea clădire, la etajul intermediar 1, unde pe atunci era o sală de lectură. Și-a luat cartea Cei trei grăsani, pe care după aceea a întârziat să o aducă înapoi, rugând-o pe bunica lui să meargă cu el pentru că îi era rușine. „Ea a plătit și amenda”, mărturisește Răzvan Pop amuzându-se. Apoi în liceu a început să frecventeze locul mai des, iar la facultate practic s-a mutat acolo. Îmbină perfect pasiunea sa pentru Sibiu cu noul rol de director al bibliotecii, iar atuul lui este că dispune de o bază ștințiifică solidă. Simte că acum a venit rândul lui să dea ceva înapoi orașului și crede că doar revigorând o astfel de instituție poate să facă acest lucru. Crede cu tărie că numai încercând să aducem omul către citit și cultură putem spune apoi că am eșuat sau nu în acest demers. Iar pentru că toate studiile arată că informațiile transmise în ciclul primar rămân toată viața în memoria unui om, atunci când se și formează bazele culturii generale, Răzvan Pop coordonează încă din anul 2010 și proiectul inițiat cu Asociația de Înfrumusețare a Orașului Sibiu, Sibiu orașul copiilor, pe care l-a și reluat anul acesta, chiar la Biblioteca Astra. În cadrul proiectului aduce copii de clasa a 4-a la bibliotecă și îi învață aici istoria orașului prin intermediul poveștilor locului.
O bibliotecă deschisă tuturor
Dorința lui Răzvan Pop este să deschidă biblioteca pentru oameni dar să și iasă la rândul său din aceasta, cu activitățile ei cu tot, și să se apropie astfel de diferitele comunități din județ, din țară și din străinătate. “Este greu, dar pe de altă parte este și ușor pentru că ai toate informațiile astea și vrei să le dai mai dpearte”, spune el. “Practic oricine vine aici, că are 5 ani, 20 de ani, 40 de ani sau că este la pensie, trebuie să știe că oricând găsește o ușă deschisă pentru el și găsește o activitate de făcut, chiar dacă aceasta este simplul fapt că citește o carte care este pe placul lui”, spune el.
Este adevărat că, la un moment dat, s-ar putea să fie multe activități, știe și el acest lucru, dar argumentul lui este că aceste clădiri trebuie să trăiască, trebuie tot timpul să li se ofere ceva.
“Noi avem trei feluri de activități, avem munca cu cartea, care este foarte complicată, avem munca cu mediul cultural, pentru că ne dorim să fim o casă a culturii în Sibiu și ne deschidem și în fața actanților culturali ai orașului, și avem și partea de cercetare. Este foarte important ca orice instituție de cultură să își amintească acest lucru, să definească și să prețuiască permanent partea de cercetare. Aici la Biblioteca Astra trebuie să scriem, să redactăm, să tipărim cărți, reviste, să dăm mai departe informațiile pe care le avem, iar un lucru foarte important pentru noi este să și ieșim din bibliotecă. Eu vreau să aduc oamenii în bibliotecă, dar noi trebuie să ieșim din ea. Îmi doresc să mergem în județ – ne numim Biblioteca Județeană – vreau ca și cei din Bazna, și cei din Jina, și cei din Arpașu să cunoască și să știe ce este Biblioteca Astra, și nu vorbesc despre primar sau despre preot, ci despre oamenii de rând. Să știe că există această instituție care vine la ei în localitate și oferă informația necesară împreună cu un act cultural. Mergem mai departe: vreau să ajungem în țară. Astra este un fundament al țării noastre, iar lumea trebuie să cunoască acest lucru și să-l audă. Și vreau să mergem și în comunitățile românești din afara țării – în Moldova și, de ce nu, în comunitățile românești din Europa“, mai adaugă Răzvan Pop.
Odată cu vacanța de vară cei de la Biblioteca Astra Sibiu vor începe să organizeze o serie de ateliere pentru copii, cu prilejul nopții muzeelor se vor deschide și filialele din cele patru cartiere ale orașului, Trei Stejari, Hipodrom, Valea Aurie și Vasile Aron printr-o expoziție, la anul este în plan organizarea unei caravane pentru copiii din alte localități care să vină la Sibiu și să viziteze locul, iar legătura cu liceeni și cu studenții se va dezvolta prin intermediul unei aplicații mobile care să ofere toate informațiile cu privire la facilitățile bibliotecii.
Clădirea bibliotecii, o bijuterie a orașului
Răzvan Pop spune că avantajul principal pe care îl are Biblioteca Astra este că se află în centrul orașului într-un cadru minunat, cu un parc superb alături.
„Este foarte ușor să ajungi să folosești spațiile bibliotecii, suntem chiar în mijlocul orașului, iar terasa sălii de lectură de la etajul 5 oferă o panoramă fantastică asupra orașului” mărturisește acesta. Îmi mai spune că „Biblioteca Astra nu este doar biblioteca în sine, de fapt, ea este și muzeu și institut de cercetare, aici va fi amenajat laboratorul de conservare-restaurare carte, are săli de conferințe, are tipografie, are editură, va avea și un centru cultural. Este mult mai mult decât un simplu loc unde îți iei o carte, o citești acolo sau acasă, și o duci înapoi. Noi suntem un conglomerat de activități culturale. Pentru un om de specialitate este important acest loc, pentru că poate folosi biblioteca în ce scop va avea nevoie. Pentru un cercetător, există aici fondul de cercetare, există locul unde să stai să cercetezi și să-ți creezi și o rețea de cercetare. Dacă ești copil nu vii la bibliotecă doar să iei o carte, te poți juca aici, avem o ludotecă la dispoziția publicului larg, poți veni la tot soiul de activități, workshop-uri, poți învăța să faci semne de carte, să desenezi, să faci origami, astfel îți dezvolți cultura generală. Dacă ești om matur poți să vii la bibliotecă să audiezi un concert, să-l vizionezi, poți să vezi un film, poți citi, dar poți să vezi și o expoziție, poți să participi la o dezbatere, sau să participi la o lansare de carte. Avem atâtea și atâtea activități. De fapt asta este și ideea bibliotecii”, explică Răzvan.
„Clădirea este o bijuterie în sine. Dacă vrei să descoperi o bucată din istoria Sibiului nu ai cum să nu intri în această clădire. Vorbim despre Palatul Astra, de vechea clădire a bibliotecii. Aici se găsește un mic muzeu în care poți să vezi bastonul lui Alexandru Vaida Voievod, fotoliul lui George Barițiu, biroul lui Andrei Oțetea, cabinetul de lucru a lui Andrei Oțetea, o serie de scrisori, fotografii de arhivă” – Răzvan Pop, director Biblioteca Astra Sibiu
Pe lângă toate argumentele acestea, Răzvan Pop îmi povestește câte ceva și despre istoria locului.
„Astra a fost una dintre pietrele de fundament a unirii Transilvaniei cu România, ori acest lucru reprezintă o bucată colosală a istoriei noastre și a ceea ce este astăzi România. La final, după ce te încarci cu aceste informații, ajungi la ultimul etaj, în acel loc care este absolut superb, sala festivă, care este cea mai frumoasă sală de ceremonii din Sibiu. Dacă ai așa ceva în orașul tău, eu zic că este obligatoriu de vizitat. Gândiți-vă că avem fereastra – geamul ferestrei, partea aceea vălurită, în varianta sa originală. Plus că în sine, palatul este o poveste, a fost proiectat de niște maghiari de la Budapesta, construcția a fost coordonată de arhitectul șef al Sibiului, un sas, iar mobila toată este a unui român – este o poveste foarte frumoasă a Transilvaniei”.
Info Util – Acces la Biblioteca Astra pentru toate vârstele
Începând cu 1 Mai la intrarea bibliotecii vă întâmpină zâmbind bibliotecarul de serviciu și vă îndrumă către sala sau evenimentul pe care vreți să-l vizitați. Taxa de membru al bibliotecii este de 10 lei pentru copii și 15 lei pentru adulți, pe an. Noi vă îndemnăm să vă lăsați cuprinși de întreaga experiență pe care o oferă Biblioteca Astra Sibiu. Cu siguranță este unul dintre locurile cele mai promițătoare pentru viitorul orașului Sibiu și merită urmărit îndeaproape. Până la lansarea aplicației mobile pot fi găsite informații despre bibliotecă pe pagina lor de Facebook: /bibliotecasibiuastra.