20.2 C
Sibiu
duminică, mai 5, 2024

Dialogul surzilor

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Departe de ochii noștri și de știința noastră, se poartă de la începutul anului un dialog al surzilor între autoritățile din Sibiu și cele centrale pe tema colectării deșeurilor. Fără să știm, suntem în pragul unui dezastru și cred că ar trebui să luăm cu toții atitudine ca să nu ajungem în prăpastie.
După runde întregi de discuții între reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și cei ai Ministerului Mediului, s-a ajuns la…nicio concluzie. Sibienii o țin pe-a lor, iar Bucureștenii pe-a lor.
Concret: ca de multe ori până acum, mai marii din ministere pregătesc un document stând la birouri și analizând statistici luate de pe te miri unde. Le iese un proiect mirific…pe hârtie. Mândri de realizarea lor ieșită din comun, dau cu documentu-n populație și…stupoare! Se produce nebunia! Oameni care chiar ar trebui să pună în aplicare mărețele prevederi ale planului, atrag atenția că este o prostie, că așa ceva nu se poate, că se vor produce blocaje și, mai mult, se vor pierde bani.
Credeți că-i bagă cineva în seamă? Deloc!
De data acesta este vorba despre Planul Național de Gestionare a Deșeurilor care cuprinde prevederi ce vor afecta întrega țară. Noi ar trebui să ne transportăm deșeurile la Alba, din 2024. Nu contează că avem groapă de gunoi ecologică, în care s-au băgat bani, nu contează că avem stații de tratare și compost în care s-au băgat bani, nu contează că avem singurul sistem funcțional din țară de colectare selectivă a deșeurilor în întreg județul, nu doar în anumite zone (nu vorbim acum despre problemele de implementare a proiectului și greșelile făcute pe parcurs). Va trebui să ducem gunoaiele la Alba la o stație de tratare care încă nu e construită și care, potrivit oficialităților din Alba, nu va face față cantității de gunoaie colectată din ambele județe. Nu contează nici că am putea și suntem dispuși să contruim aici acel tip de stație de sortare.
Credeți că va fi gratuit? Aș, de unde! Va costa 1,7 milioane de euro pe an. Știți, nu, cine va plăti banii? Fiecare dintre noi, odată cu factura majorată la gunoi.
Dezastrul s-ar putea evita, dar, se pare că nu se vrea! Oricât au explicat sibienii la București că nu este rentabil, oricât au transmis cifre și declarații, mai marii din Ministerul Mediului: nu și nu. Nu cred că este neapărat o chestiune politică, având în vedere că alte 15 județe din țară sunt în situația noastră. Nu cred că toți au conducere locală care să reprezinte partide din opoziție. Mi-e teamă să nu fie niște decizii economice cu țintă clară: Cine va câștiga cei 1,7 milioane de euro pe care-i vom plăti anual în plus ca să ne plimbăm cu gunoaiele pe autostradă între Sibiu și Alba?

Publicitate
Articolul precedent
Articolul următor

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

A murit un actor cunoscut pentru rolurile din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”

Actorul britanic Bernard Hill, cunoscut pentru rolurile din „Titanic” şi „Stăpânul Inelelor”, a murit, sâmbătă, la vârsta de 79...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect