13.1 C
Sibiu
duminică, mai 26, 2024

CCR îl obligă pe Klaus Iohannis să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă, iar pe ea să meargă la vot în parlament

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Curtea Constituțională a admis sesizarea GuvernuluI României privind declararea unui conflict constituțional între guvern și Președinția României, în cazul refuzului președintelui Iohannis de acceptare a miniștrilor interimari. Iohannis a spus că așteapăt motivarea curții.
Klaus Iohannis va trebui să semneze decretele de revocare a miniștrilor, așa cum au fost înaintate propunerile din partea premierului Viorica Dăncilă, și să numească, totodată, miniștrii intermari propuși de prim-minitru. Pe de altă parte, CCR a dat dreptate președintelui în privința obligației prim-ministrului de a cere Parlamentului României un vot de încredere, deoarece s-a schimbat structura politică a Guvernului României, prin retragerea de la guvernare a ALDE.
Imediat după anunțarea deciziei, președintele Iohannis a declarat că „decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție, prin plecarea ALDE și premierul e obligat să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere”.
Valer Dorneanu, președintele CCR, a declarat referitor la decizia curții: „Cu privire la interimari am plecat de la premisa ca revocarea şi numirea interimarilor e de competenţa premierului. Preşedintele nu şi-a exercitat constituţional atribuţiile. Preşedintele României e obligat deîndată să emită decretele de revocare a miniştrilor propuşi spre remaniere şi de semnare a decretelor pentru miniştri interimari“. Miniştrii interimari care vor avea 45 de zile de activitate sunt Niculae Bădălău- Energie; Radu Oprea – Relaţia cu Parlamentul și Ioan Deneş- Mediu. Pentru a propune titulari, premierul trebuie să vină în Parlament pentru a primi un nou vot de validare.
Criza guvernamentală s-a declanșat în momentul în care ALDE a anunțat că se retrage de la guvernare, iar trei dintre cei patru miniștri ai partidului și-au depus demisiile. Klaus Iohannis a refuzat să accepte interimarii și a solicitat prim-ministrului Dăncilă să meargă în parlament.
 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: 4 eleve de la „Gheorghe Lazăr” Sibiu, în semifinala internațională Technovation Girls 2024

Patru eleve de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu s-au calificat în semifinala internațională Technovation Girls 2024.Dachin Andra,...

Știri pe același subiect