13.1 C
Sibiu
duminică, mai 26, 2024

SONDAJ Schimbări importante în intențiile de vot ale românilor. AUR trece pe locul doi

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Cel mai recent sondaj de opinie care urmărește intențiile de vot ale românilor a fost realizat de Inscop în a doua săptămână din ianuarie și aduce schimbări importante pe eșichierul politic al României.

Partidele aflate la guvernare înregistrează scăderi ale intențiilor de vot ale populației, după cum reiese din sondajul Inscop, prezentat de G4Media. Potrivit acestui sondaj, ierarhia partidelor din România s-a modificat în partea superioară, unde cei de la AUR au depășit pragul de 20 de procente (de la 18 în octombrie) și au trecut pe locul al doilea în preferințele românilor. PNL nu mai este, după cum reiese din sondaj, al doilea partid ca importanță, deoarece procentele sale au scăzut din nou. Al patrulea partid, USR, a recuperat parțial din procentele pierdute anterior. Una dintre aparițiile din sondaj, care stă la baza pierderilor PNL, este cea a Forței Dreptei, partidul înființat de Ludovic Orban, care atrage 1,7% din simpatizanți.
Astfel, clasamentul partidelor după intențiile de vot relevate în sondajul Inscop arată astfel:
PSD: 34,3%, în scădere față de decembrie 2021
AUR: 20,6%, în creștere față de decembrie 2021
PNL: 16,6%, în scădere față de decembrie 2021
USR: 12,5%, în creștere față de decembrie 2021
UDMR: 4,2%Directorul Inscop, Remus Ștefureac, a făcut o scurtă analiză a datelor rezultate din sondaj:

Publicitate
  1. Certurile dintre partidele coalitiei aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afecteaza in mod direct intentia de vot. Deocamdata impactul este controlabil, dar problema risca sa devina o amenintare majora daca relatia dintre PSD si PNL nu se va armoniza si cele doua partide nu vin cu solutii in locul disputelor politice. Dupa catastrofala criza politica de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor sa auda de certuri politice si nu vor avea niciun pic de rabdare si niciun gram de toleranta pentru partidele care le vor provoca.
  2. Tensiunile din coalitie si intarzierea oferirii de solutii la problemele sociale alimenteaza in continuare cresterea AUR. Daca pe zona de securitate militara, din cauza amenintarilor Rusiei observam o crestere foarte puternica a increderii in NATO, in UE, in Occident, de bun augur pentru moralul natiunii, problemele sociale si politice domestice/interne vor alimenta in continuare adeziunea electorala la discursul ultra-populist.

Sondajul de opinie INSCOP a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: 4 eleve de la „Gheorghe Lazăr” Sibiu, în semifinala internațională Technovation Girls 2024

Patru eleve de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu s-au calificat în semifinala internațională Technovation Girls 2024.Dachin Andra,...

Știri pe același subiect