5.7 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Traian Băsescu îi explică premierului Viorica Dăncilă de ce nu a fost invitată la Summit

Cele mai citite

Fostul președinte al statului descrie pe contul său de facebook, într-un mod concis, de ce președintele Klaus Iohannis nu a invitat-o la Summit-ul European de la Sibiu pe Viorica Dăncilă. Explicația este simplă: „fiecare stat membru are un singur loc în Consiliul European, iar în acest caz va fi ocupat de președintele Klau Iohanis”.
În fața jurnaliștilor, premierul României și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că șeful statului, Klaus Iohannis, nu a invitat-o la marele eveniment european care se va desfășura la Sibiu, în ziua de 9 mai. Viorica Dăncilă a părut contrariată în condițiile în care, spune ea „Guvernul a organizat summit-ul, financiar”, mai mult, „asigură președinția rotativă a UE”. În plus, șeful Executivului își argumentează poziția cu rezultatele foarte bune ale Guvernului. „90 de dosare legislative puse pe masă și încheiate arată o muncă titanică din partea Guvernului. Mi se pare nepotrivit ca tocmai cei care au muncit atâta pentru România, care au atras atâtea aprecieri (…), să nu fie invitați la summit.
Tăriceanu la unison cu Dăncilă
Președintele ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu, împărtășește punctul de vedere al Vioricăi Dăncilă.  „Regret această atitudine care conturează încă o dată acest deners al președintelui care nu înțelege că trebuie să fie președintele României și nu președintele unei părți din electorat. România nu poate să fie condusă divizând țara în două: cei care mă votează pe mine, cum spune președintele, și ceilalți.”
De ce, nu?
În postarea sa, Traian Băsescu explică faptul că premierul Viorica Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene „acolo unde merg miniștrii”, în timp ce președintele prezidează Consiliul European.
„1. În cursul fiecărei președintii rotative se organizează un Consiliu European informal în țara care deține presedintia Uniunii Europene. De această dată este România – Sibiu (am participat la 19 astfel de Consilii informale in cei 10 ani de activitate in Consiliul European).
2. Conform Tratatului de la Lisabona fiecare stat membru are un singur loc în Consiliul European, loc care este rezervat aceluia care prin Constituția națională are mandat de reprezentare a țării, în cazul nostru Președintele Iohannis. Din Consiliul European mai fac parte Președintele Comisiei Europene și Președintele permanent al Consiliului European.
3. Consiliul European, în ședințele sale, stabilește ORIENTĂRI pentru Comisia Europeană, pentru Consiliul Uniunii Europene și pentru Parlamentul European.
4. ORIENTĂRILE date de Consiliul European sunt procesate de Comisia Europeană și atunci când este cazul Comisia elaborează proiecte de acte normative pe care le transmite Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European.
5. Parlamentul European transmite proiectele de acte normative către parlamentele naționale pentru observații.
6. Consiliul Uniunii Europene este organizat în formațiuni pe domenii de activitate și funcție de domeniu la sedințe participă miniștrii de resort din fiecare țară – acum președinția formațiunilor Consiliului UE este asigurată de miniștrii români, iar Doamna Dăncilă poate participa la oricare din ședințele formațiunilor.
7. Consiliul Uniunii Europene, prin președinte (acum Doamna Dancilă) sau ministrul de resort (ex. Teodorovici) face negocierea finală în numele Consiliului UE cu Parlamentul European asupra subiectelor în divergență din conținutul unui act normativ ce urmează a fi adoptat)”, arată Traian Băsescu în postarea sa.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fetiță de 7 ani, lovită pe o trecere de pietoni din Cisnădie

O fetiță de 7 ani a fost rănită, miercuri seara, într-un accident rutier produs în Cisnădie, pe strada Grigore...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect