17.3 C
Sibiu
miercuri, mai 1, 2024

În România, 60% din decese sunt cauzate de boli cardiovasculare

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Din 1997, în ziua de 4 mai, România sărbătorește „Ziua Inimi”. Este o zi în care, mai mult decât oricând, ar trebui să conștientizăm că principala problemă de sănătate în țara noastră o reprezintă bolile cardiovasculare. Potrivit Ministerului Sănătății, mortalitatea provocată de afecțiunile inimii este mai mare de trei ori decât cea provocată de cancer. Adică 60% din decesele înregistrate, la nivel național, față de 19% cauzate de cancer.
Carta europeană a sănătății, devoalează la rândul ei, la nivel european, o statistică sumbră. Mortalitatea în rândul femeilor, cauzată de bolile cardiovasculare, este de 55%, iar la bărbați, înregistrând un procent de 43%. În toate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (53), au fost înregistrate peste 4 milioane decese, iar în Uniunea Europeană, aproximativ 2 milioane de decese.
Specialiștii descriu realitatea în cifre
Aproximativ șapte milioane de noi persoane cu afecțiuni cardiace apar în UE, iar pe total, pe întregul continent 49 de milioane de oameni suferă de boli cardiovasculare. În luna martie a anului trecut, Societatea Română de Cardiologie comunica faptul că, în țara noastră apar, în medie/oră, cinci cazuri noi, ceea ce înseamnă că anual sunt înregistrate 45.000 de persoane cu insuficiență cardiacă. Factorii de risc care conduc la afecțiunile cardiovasculare sunt stresul, obezitatea, diabetul, tensiunea arterială ridicată, consumul excesiv de alcool, fumatul.
Măsuri de prevenire
Printr-un comunicat dat publicității, astăzi, de Ziua Națională a Inimii, Ministerul Sănătății anunță măsurile pe care le va lua în vederea prevenirii bolilor cardiovasculare.
„Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening.
Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace.

Publicitate

De asemenea, Ministerul Sănătății va continua și în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale”.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: Ce veste bună! Transfăgărășanul ar putea fi deschis mult mai repede în acest an

Transfăgărășanul ar putea fi deschis în acest an cu mult mai devreme decât data obișnuită, 1 iulie, a anunțat...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect