2.2 C
Sibiu
joi, noiembrie 14, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Din Valea Soarelui, delicii culinare la borcan

Publicitate

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Parcă pentru a nu-și dezminți numele, atunci când am ajuns la Ferma Agroturistică Valea Soarelui, locurile erau scăldate într-o lumină caldă. Munții Făgăraș se profilau albaștri, cu crestele acoperite de prima zăpadă, Oltul strălucea în mii de reflexii jucăușe ale soarelui de toamnă.

Între Bradu și Avrig, din drumul european se deschide o stradă la stânga, hărțile online spun că se numește Oltul Vechi. Aceasta ne conduce, printre trestii și stufăriș, până la intrarea în ferma Valea Soarelui. Un loc amenajat cu dragoste pentru natură, utilizând cât mai multe materiale reciclate.

Andreea Bogdan

Andreea Bogdan și Bush Batu (apelativul de la Lambrus), proprietarii micii afaceri de familie, s-au stabilit acum patru ani în zona noastră. Ea vine din județul Călărași, el, machedon din Constanța. Pasionați de agricultura ecologică, cultivă legume și fructe, pe care le transformă în conserve delicioase.

Andreea nu este începător în activitățile agricole. Își aduce aminte cu drag cum dădea cu sapa de mică, alături de bunici. În Călărași, ea și familia aveau o activitate agricolă mare, cultură de cereale, de fasole. De aceasta se ocupă acum tatăl ei.

La Sibiu ne-au plăcut mult oamenii, comunitatea, felul în care am fost primiți și acceptați aici”

Pentru că soțul ei avea experiență în turism, s-au hotărât să se ocupe de așa ceva împreună. În 2017 s-au mutat în județul Brașov. Pregăteau produse naturale și gustoase pentru turiști, pe care le-au solicitat și pentru acasă. Andreea își amintește: „Atunci ne-a venit ideea să căutăm să facem ceva natural. Cea mai bună variantă este cea la borcan de sticlă, pentru că nu afectează nicicum produsul. Ne-am apucat încet de treabă și am făcut prima serie de produse, care s-a dat ca pâinea caldă, acolo unde eram atunci, în județul Brașov”.

Munții Făgăraș, așa cum se vedeau din curtea Fermei Agroturistice Valea Soarelui

În 2020, în noiembrie, s-au mutat în zona noastră, locul unde au început Ferma Agroturistică Valea Soarelui. S-au integrat foarte bine: „La Sibiu ne-au plăcut mult oamenii, comunitatea, felul în care am fost primiți și acceptați aici”. Între Bradu și Avrig au găsit șase hectare de teren, potrivit pentru ce își doreau. „Am găsit o bucățică de teren așa cum ne place nouă, nelucrat de ani de zile, ca să fie netratat, odihnit și pregătit pentru creșterea legumelor.” În 2021 aveau deja primele solarii. Din 2022 au început să ducă produsele lor la piața de la Sala Transilvania, la Târgul de ecoturism de la Sibiu și de la București.

Cultura de „legume în buruieni” – o alegere surprinzătoare pentru mulți

Primele culturi au fost de fasole și tomate, inițial în solarii. Apoi, au realizat că legumelor le priește mai bine aerul liber și au schimbat abordarea. În al doilea an, au cultivat „legume în buruieni”. Pentru că am rămas surprinși când am auzit despre acest concept, Andreea ne-a dat mai multe detalii.

„Este o tehnică un pic mai nouă, eu am făcut Facultatea de Horticultură, n-am practicat, m-am ocupat de comerț. Dar în 2021 am reluat studiile și am făcut un master în Științe ecologice, legume, fructe, arbuști, plante, flori comestibile. Citisem ceva anterior despre tehnica aceasta, o combinație între permacultură și agricultură ecologică. Profesoara mea de legumicultură este chiar prima care a adus în țară tehnica aceasta, acum mulți ani de zile. Nu s-a dezvoltat foarte bine pentru că mulți au privit-o cu neîncredere. Și mie, mulți mi-au spus că nu voi reuși niciodată să fac agricultură ecologică sută la sută cu teren nelucrat, lăsat doar să crească plantele. Spre surprinderea tuturor, am avut cea mai bună recoltă de tomate, de toate felurile. De la cherry, la prunișoare, la inimă de bou.

La cultura în buruieni e important ca planta să fie lăsată înconjurată de acestea. Aici a fost lucernă până să venim noi, tot ce a crescut după, a fost din semințe aduse de păsări. Cel mai mult crește muștar sălbatic, seamănă cu rapița. Este bun pentru că atrage foarte mulți polenizatori, iar tomatele au nevoie de asta.”

La Valea Soarelui, indicatorul de calitate sunt copiii

Conservele le prepară tradițional, pe lemn și cărbune. Legumele sunt coapte pe grătar și apoi gătite la ceaun unele, altele în bucătărie. Fără niciun fel de conservant. După ce le fabrică, le sterilizează într-un aparat special, pentru siguranță. Adaugă puțină sare iar, la cele care știu că au risc de fermentare, pun puțin busuioc sau altă plantă aromatică.

Pâine prăjită cu zacuscă, pastă de jumeri, roșii confiate

Am întrebat de unde sunt rețetele pe care le folosesc. „Rețetele conservelor noastre le-am făcut degustând noi și copiii. Copiii sunt la noi principalul critic. Fetița are șapte ani și băiețelul nouă ani. Ei sunt indicatorul de calitate al produselor. Am încercat, am combinat ingrediente, până a ieșit ceva care ne-a plăcut”, ne-a răspuns Andreea.

Tot ea ne vorbește despre produsele cele mai cerute: „Cea mai vândută este zacusca. Pe locul doi, passata sau sucul de roșii, mulți îl iau pur și simplu să îl bea. Mai avem foarte căutat un sos pentru paste, noi l-am denumit așa. Dar, clienții ne-au spus că l-au folosit și la tocăniță, la mâncare de cartofi. Mai avem pastă de tomate sau tomate confiate. Acestea le ținem în ulei de măsline după ce le pregătim, adăugăm la ele doar puțină sare și cimbru. Practic, dimineața le scoți din borcan, le pui pe felia de pâine și ai un mic dejun sănătos”.

Dulceața de tomate verzi, un test pentru clienți

La Valea Soarelui găsiți și combinații inedite de ingrediente sau legume transformate în dulcețuri. „Am făcut, de exemplu, o dulceață de gutui cu apă de trandafiri și cardamon, dulceață de tomate cu ghimbir sau cu lavandă de la noi din curte. Facem și dulceață de tomate verzi. Avem un obicei cu aceasta. O dăm clienților să guste și cine ghicește ce este, primește în dar un borcănel. Ni s-a întâmplat să ghicească un singur client, probabil a nimerit o bucată mai mare de fruct pe care a recunoscut-o.” Mai fac și dulceață de prune, cu fructe netratate, aduse tot de la ferma tatălui, din Călărași, dulceață de morcovi, de pepene roșu. Conservele mai deosebite le fac în cantități limitate.

Dulceață de pepene roșu, passata de roșii, pastă de ardei iute

Pe o parte din terenul fermei cultivă vinete, roșii, mazăre, fasole. Unde nu produc o cantitate suficientă și există cerere, cumpără legume pentru conserve și de la niște sere ecologice din județul Prahova.

Am întrebat și care sunt planurile lor pentru perioada următoare. De anul viitor doresc să producă ei răsadurile, în colaborare cu un coleg de facultate al Andreei. Acesta are seră specială pentru răsaduri ecologice. Până acum, le-au luat de la Stațiunea de Cercetare și Producție Legumicolă de la Buzău.

Tot de anul viitor plănuiesc să cultive legumele între rândurile de pomi fructiferi, pe care i-au plantat deja de câțiva ani. Sunt multe avantaje cu această cultură. „Se menține apa datorită rădăcinilor pomilor, legumele au umbră naturală, sunt ferite și de păsări, de insecte. Pomii atrag și albine, care fac polenizarea, gărgărițe să mănânce afidele, e un ecosistem integrat”, ne spune Andreea.

Cea mai mare provocare în producție: popândăii

Orice activitate de producție vine cu provocările ei. Am întrebat-o pe Andreea Bogdan unde au întâmpinat cele mai mari dificultăți. ”Cea mai mare provocare pe partea de producție a fost cea cu animăluțele. Avem probleme cu popândăii și cârtițele. Acum doi ani am avut pagubă totală, a trebuit să o luăm de la zero cu toate culturile. Tot ce puneam azi, dispărea până a doua zi. Fiind specii protejate, a trebuit să găsim alte soluții de a cultiva.

Acum avem niște bacuri în care vom cultiva. Bacurile sunt structuri din lemn netratat. Este tot o formă de colaborare, facem niște teste împreună cu Facultatea de Horticultură de la București. Avem un strat de sticlă, un strat de crengi, un strat de compost, un strat de pământ, acolo cultivăm. În felul acesta, nu omorâm animalele, acestea se sperie și pleacă. Popândăul este specie protejată în România iar aici este și zonă protejată pentru păsări. Dacă vrei, găsești soluții, fără să le strici ordinea lor naturală.”

Unde găsiți conservele de legume și fructe Valea Soarelui

Puteți achiziționa produsele lor direct de la fermă (str. Oltul Vechi, nr. 1, Bradu), loc în care există și o pensiune și un punct gastronomic local. Mulți dintre clienți i-au descoperit la târgurile din Sibiu. Vin cu familia, servesc masa aici și cumpără conserve pentru acasă. Cei de la Valea Soarelui colaborează cu școli, grădinițe, fac ateliere de gătit pentru copii.

Au și site, unde puteți aflați mai multe despre ei. Nu mai vând online pentru că au fost dezamăgiți de serviciile de curierat, au avut multe pierderi din cauza transportului. Îi puteți contacta la numărul de telefon: +40760522127, adresă de e-mail: [email protected] și pe pagina de facebook, Ferma agroturistică Valea Soarelui, sau, pe profilul de instagram, fermavaleasoarelui.

Vă recomandăm și produsele din oferta altor producători locali:

Tomiță Gospodarul

Grădina cu de toate

Legume gustoase Șura Mare

Grădina Verde

Cămara Chivuței

Grădinile Mălâncrav

Parteneri activi în comunitate

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: După Spania, inundațiile au făcut prăpăd și în Italia

Italia se confruntă cu inundații puternice, iar cele mai mari probleme sunt în Catania, unde mașinile au fost luate...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect