1.2 C
Sibiu
marți, ianuarie 31, 2023

Masa tradițională de Crăciun, cu “Mangalița de la Racovița”: “Acum mai bine de zece ani m-am întors acasă. Se spune că acolo unde este inima ta este și locul tău pe pământ!”

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Când vorbim despre Crăciun, ne gândim, în primul rând, la reuniunea familiei și la masa tradițională pe care toți membrii o servesc împreună, în zi de sărbătoare. Pregătirile încep în ziua de Ignat, când se taie porcul și începe prepararea cârnaților, caltaboșilor, slăninei și a multor altor produse din această carne. Odinioară, fiecare familie creștea un animal pentru a-l sacrifica în preajma sărbătorilor. Astăzi, cei care nu au această posibilitate pot da o raită prin magazinele de profil. În Sibiu, unul dintre cele mai căutate și renumite branduri este „Mangalița de la Racovița”.

Pe Dan Limbășan aproape orice sibian îl cunoaște, dacă este iubitor de carne de porc. Îl întâlnim în fiecare zi de sâmbătă în Piața Transilvania, dar și la magazinul său de pe strada Turnului nr. 19 din Sibiu. La cea din urmă adresă l-am vizitat și noi, alături de Andreea Ciortea, ambasador al campaniei “Produs în Sibiu”, co-fondator IA Sibiu și creatorul brandului „NO’ HAI” din Piața Mică.

banner

Întoarcere în timp

Pe Dan l-am întâlnit la treabă, alături de echipa sa, aceasta fiind una dintre cele mai aglomerate perioade din an pentru afacerea sa. Astfel, l-am invitat, înainte de toate, să facem o incursiune în timp și să ne povestească despre începuturile sale în acest domeniu. Povestește, înainte de toate, că se simte împlinit că și-a găsit menirea și liniștea chiar acasă, pe plaiurile natale.”Sunt zece ani de când am început „Mangalița de la Racovița”. Se zice că primii zece ani sunt grei într-o afacere. De ce? Pentru că se spune că acolo unde este inima ta este și locul tău pe pământ. Locul meu este la Racovița, unde m-am născut! Și adevăratele valori sunt la țară. Adevăratele produse sunt de la țară, de la Racovița. Acesta a fost motivul pentru care acum mai bine de zece ani m-am întors acasă la Racovița, după ce pe cartea mea de muncă a scris doar director și administrator în ultimii 20 de ani”, spune Dan Limbășan.

Când vorbește despre mangalița de Racovița, o face cu pasiune și spune că, de fapt, acesta este secretul reușitei. „Tot ce fac… fac cu pasiune! Mangalița este o rasă 100% românească, înregistrată la OSIM ca rasă 100% românească, cu toate că proveniența rasei este de pe vechile granițe ale Imperiului Austro-Ungar. Deci găsim mangalița și în Austria, Ungaria, Serbia, sudul Ucrainei”, spune Dan Limbășan.

Rețete învățate de la bunicul său

Povestește că cele mai multe rețete le-a învățat din copilărie, de la bunicul său. Stătea pe lângă el când tăia porcul, iar familia începea pregătirile bucătatelor.

„Vedeta porcului de mangalița este slănina. Și preparatele din slănină! Mai sunt pateul de mangalița, pastă de jumeri, tobă fac în premieră în acest an. Încerc anual sau la doi ani să readuc și să pun în valoare rețete pe care eu le știu de la bunicul meu, pe care le-am văzut când tăiam porcul când eram mic. Sunt rețete tradiționale”, spune Dan Limbășan.

Cât de sănătos e să consumi carne de porc

Moto-ul lui Dan este „Alege să mănânci sănătos!”. Cum este posibil dacă consumi carne de porc?

„Studiile spun că carnea și grăsimea porcului de Mangalița conțin acizi grași polinesaturați până la 70%, adică o putem compara oricând cu uleiul de măsline, cu somonul, cu uleiul din sâmburele de strugure, cu laptele matern. Au aceleași calități. O spun analizele făcute la institute naționale și internaționale și, mai nou, de câțiva ani, o spun clienții care vin și ne arată analize prin care colesterolul și trigliceridele le-au scăzut foarte mult. Și nu sunt povești!”, explică fondatorul brandului de la Racovița.

Cei care nu și-au făcut încă cumpărăturile de Crăciun sau cei cărora le e dor de copilăria la bunici, iarna, pot vizita magazinul „Mangalița de la Racovița” de lângă Piața Cibin, de pe strada Turnului nr. 19 Sibiu, pot accesa pagina oficială de Facebook, unde pot plasa și comenzi, sau pot vizita, în zilele de sâmbătă, rulota lui Dan de la Piața Volantă Transilvania.

Alte recomandări

Bătrânu’ Sas

Ioneda – Sibiu

Capa – Sibiu

Carmangeria Ioan Anghel – Sibiu

Carmangeria Mitea 1992 SRL – Sibiu

Marcris – Avrig

Lepindea Vasile – Gura Râului

Neagu Ioan – Sibiu

II Oancea Nicolae – Sibiu

IF Ignat Ștefan – Sibiu

II Bendic Ilie Călin – Sibiu

Dragomir Constantin – Sadu

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sporuri dublate pentru primari din judeţ şi preşedinţii Consiliilor Judeţene

Primarii şi viceprimarii din judeţul Sibiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Câmpean, dar şi vicepreşedinţii Cj, Vlad Vasiu...
spot_img

Știri pe același subiect