22.4 C
Sibiu
duminică, mai 28, 2023

Cum să reduci amprenta de carbon a mâncării tale

Cele mai citite
Cristina Voicu
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Schimbările climatice resimțite la nivel global sunt tot mai dramatice. În ”bulina verde” găsiți informații despre lucruri pe care le puteți modifica în viața de zi cu zi pentru a avea un impact mai redus asupra mediului.

Un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră se datorează producției de hrană. Cum să reduci amprenta de carbon a mâncării tale devine astfel o preocupare actuală.

banner

La un moment dat recomandările erau să mănânci alimente produse local, pentru a evita poluarea datorată transportului. Studii recente arată că impactul major asupra amprentei de carbon nu este dat de locul de unde este adusă mâncarea ci de ceea ce mâncăm.

Mare parte dintre gazele cu efect de seră rezultate din producerea hranei provin din folosirea terenului pentru cultivarea plantelor sau creșterea animalelor și din procesele necesare la ferme (gen fertilizare chimică sau naturală, cantitatea de metan rezultată din digestia rumegătoarelor ș.a.). Cele două sunt responsabile pentru mai mult de 80% din amprenta de carbon a majorității alimentelor.

Mai sunt luate în calcul hrana animalelor, procesarea, transportul, distribuția și ambalarea. Transportul contribuie cu mai puțin de 10% din emisii în cazul celei mai mari părți dintre produse. Excepție o face transportul aerian dar acesta nu este des întâlnit la produsele de bază.

Cum să reduci amprenta de carbon a mâncării? Ține cont de cât poluează producerea ei.

În cazul cărnii de vită emisiile datorate transportului sunt de doar 0,5% din cantitatea totală. Aceasta în timp ce carnea de vită conduce detașat în privința cantității de CO2 generate pentru producerea ei: 60 kg de CO2 pentru un kilogram de carne.

Vă prezentăm, în ordine, principalele alimente și ce cantitate de dioxid de carbon ajunge în atomsferă pentru producerea lor. După carnea de vită menționată anterior, cea de miel și oaie este pe locul 2, cu 24 kg de CO2, pe locul 3, cu 21 de kg de CO2 pe kg de produs, este brânza. O cantitate mare de CO2/kg produs avem și în cazul ciocolatei (19) și al cafelei (17).

O amprentă de carbon mai mică o are carnea de porc (7), cea de pui (6), peștele de crescătorie (5) sau ouăle (4,5). Cea mai scăzută o au produsele vegetale: grâul, secara și roșiile (1,4), porumbul (1), laptele de soia și mazărea (0,9), bananele (0,7), rădăcinoasele și merele (0,4), lămâile și nucile (0,3).

Așadar, pentru a reduce amprenta de carbon a dietei dumneavoastră ați putea micșora cantitatea de carne și de lactate. Este de ajutor și trecerea de la carnea de rumegătoare (vită, oaie) la cea de pui, porc sau pește. Alimentația vegetariană are cel mai mic impact asupra amprentei de carbon.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Continuă greva în învățământ. „Guvernul nu a rezolvat cerința esențială”

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu...
spot_img

Știri pe același subiect