20.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Persoanele cu dizabilități din Sibiu au prima mașină adaptată nevoilor lor, în regim de taxi

Cele mai citite

Un elevator electric și un autoturism special adaptat pentru persoanele cu dizabilități, aflate în scaun cu rotile, au fost prezentate de către reprezentanții Asociației „Club Sportiv Roțile Astrale” astăzi, marți, 28 iulie, în cadrul unui eveniment organizat de Structura de Economie Socială (SES SB), înființată în cadrul  proiectului Abilitățile Contează și Economic. Aceste echipamente asigură transportul persoanelor cu dizabilități, în condiții de maximă siguranță și facilitează accesul pe trepte al persoanelor care sunt în scaun cu rotile, elevatorul fiind un fel de lift. Rusu Ioan Stanciu, coordonatorul asociației a declarat că elevatorul va fi oferit gratuit, însă pentru autoturism se va percepe o taxă, însă nu mai mare decât tariful unui taxi. „Elevatorul este oferit gratuit de către Asociație, însă transportul cu autoturismul adaptat va costa în jur de 2 lei, 2,5 lei pe kilometru. Nu mai mult decât costul unui taxi. Este un proiect prototip, iar în momentul de față avem finanțare europeană, dar, în cele din urmă va trebui să ne autofinanțăm. Este și motivul pentru care percepem această taxă de transport, pentru ca acest serviciu să poată rezista și să nu fie doar un vis frumos”, spune acesta. De asemenea, precizează că activitatea din cadrul proiectului a început anul trecut, în noiembrie, dispozitivul fiind montat pe mașină în acest an. „Este un serviciu nou, pe care încercăm să-l promovăm în rândul persoanelor cu dizabilități, pentru ca ei să știe că au un serviciu de transport sigur, oferit de o Asociație competentă. Până acum au fost în jur de 40, 50 de solicitări din județ, aproximativ într-o lună, o lună jumate.Ne orientăm după cererile cele mai stringente. Cei care au apelat la noi mergeau în general la centre de recuperare sau pentru alte servicii medicale”, a mai spus coordonatorul asociației.
În România, mai există 8 astfel de mașini, în cadrul altor asociații sportive și care sunt folosite pentru integrarea persoanelor cu dizabilități. Pe de altă parte, reprezentanții asociației spun că orice mașină de tip combi sau puțin înaltă, poate fi modificată pentru acest sistem, care este omologat și certificat. Problema vine atunci când vorbim de cost, pentru că o astfel de adaptare pentru autoturism poate ajunge și la 12.000 de euro, în vreme ce elevatorul costă în jur de 7.000 de euro.
Ce spun cei care se află în situația de a se deplasa în scaun cu rotile
„Este un serviciu special pentru persoane cu dizabilități în scaun rulant, dându-ne două posibilități: de a coborî de la etaj până la parter, cu ajutorul acestui elevator sprecial și transportul adaptat pentru scaun rulant, care până acum, în Sibiu nu exista. Nu exista această posibilitate chiar și contracost. Cred că va fi un serviciu accesat de foarte multe persoane din Sibiu, deoarece încă ne luptăm cu partea de accesibilizare a orașului și de transport. Știm cu toții că, din păcate, firmele de taxiuri din Sibiu, chiar dacă sunt obligate prin legea 448, nu au taxiuri adaptate pentru persoane cu dizabilități în scaun rulant. Acum acest serviciu încearcă să acopere în mică parte aceste nevoi”, David Răulea. „Tot ce am văzut aici este foarte util și ne-ar ajuta pe toți. Și pe noi și pe părinți. Ar trebui adaptate peste tot. Ar trebui puse în toate orașele și peste tot, pentru că și noi avem dreptul la o viață normală”, Nicoleta Viorica Todirișcă, 17 ani.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Shaw Trust din Marea Britanie, Asociația Club Sportiv Roțile Schimbării, Asociația Club Sportiv Roțile Astrale, Fundația pentru Copii Sfântul Sava, Asociația Clubul Sportiv Supernova Neamț, Asociația Județeană Ilfov Motivation a Sportului pentru Persoane cu Handicap si trei organizatii infiintate in proiect: Asociația Club Sportiv Fii Independent, Asociația Club Sportiv Leii Timisoarei, Asociația Club Sportiv Rotile Abilitatii.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Nu uitați: În weekend trecem la ora de vară

În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, trecem la ora de vară, iar ceasurile vor fi...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect