17.9 C
Sibiu
luni, iulie 4, 2022

Moartea lui David Bowie așterne doliul peste lumea muzicii

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental

Moartea legendarului cântăreţ şi muzician britanic David Bowie, care a pierdut lupta cu cancerul, duminică, la vârsta de 69 de ani, după o carieră excepţională de mai multe decenii, a aşternut doliul peste lumea muzicii, relatează AFP.

banner FITS
banner FITS
banner FITS
banner continental

David Bowie a fost unul dintre cei mai influenţi muzicieni ai timpului sau, reinventându-se în mod constant, atât la nivel personal cât şi muzical, de la hippiotul din anii ’60 din „Space Oddity” la rockerul sentimental de mai târziu, scrie BBC. Spre deosebire de alţi artişti şi trupe, David Bowie a părut într-o revoluţie permanentă, sfidând orice etichetă. Muzică, moda şi sexualitatea au fost teme cu care Bowie s-a jucat, impunându-se ca un adevărat cameleon artistic.

„David Bowie a murit în pace astăzi înconjurat de familia sa după o luptă curajoasă de 18 luni cu cancerul. În timp ce mulţi dintre voi ne vor fi alături în această pierdere, vă rugăm să respectaţi intimitatea familiei în această perioadă de durere”, se spune în mesajul de pe contul de Twitter care anunţă decesul său.

Moartea lui David Bowie survine la două zile după ce muzicianul îşi lansase ultimul album, „Blackstar”, în aceeaşi zi în care împlinea 69 de ani. În acest album, artistul, decis în continuare să surprindă, s-a lăsat sedus de influenţe de jazz.

Omagiile au început să curgă luni dimineaţa pe reţelele sociale, din partea fanilor, lumii muzicale sau a diverselor personalităţi.

„Am crescut ascultând şi uitându-mă la geniul pop David Bowie. El ştia mai bine decât oricine să se reinventeze (…). O mare pierdere”, a declarat prim-ministrul britanic, David Cameron, pe contul său Twitter.

„David Bowie a fost una dintre principalele mele surse de inspiraţie, (a fost) atât de curajos şi de creativ, ne-a oferit magie pentru o viaţă”, nota şi rapper-ul Kanye West.

Născut David Robert Jones la 8 ianuarie 1947 într-o familie modestă din Brixton, un cartier popular din sudul Londrei, David Bowie a părăsit şcoala din adolescenţă şi a devenit celebru în 1969 cu „Space Oddity”, o baladă devenită azi mitică despre Major Tom, un astronaut care s-a pierdut în spaţiu.

Ulterior, Bowie a scos numeroase albume, schimbând stilurile muzicale şi personajele şi amuzându-se în a se transforma în omul cu 1.000 de feţe, graţie studiilor sale de mimă şi preferinţei pentru costume, modă şi teatrul kabuki. Artistul a făcut, de asemenea, mai multe incursiuni în lumea cinematografului.

A urmat o perioadă intensă de înregistrări şi de turnee până la începutul anilor 2000, curmată de un atac de cord în iunie 2004 pe scena unui festival în Germania. Constrâns la un repaus îndelung, Bowie a fost o apariţie rară în următorii ani, însă recent muzicianul părea să redevină cel care dicta moda în anii ’70, multiplicându-şi proiectele, cum ar apariţia pe ultimul album al formaţiei The Arcade Fire.

Sursă text: Agerpress

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Filippo Fiorelli a câştigat prima etapă a Turului Ciclist al Sibiului

Rutierul italian Filippo Fiorelli (Bardiani CSF Faizane) a câştigat prima etapă a Turului ciclist al Sibiului, desfăşurată duminică pe...
spot_img

Știri pe același subiect