CUM SĂ-ȚI PROTEJEZI TIMPUL

banner
banner
banner
banner

Bunul tău cel mai de preț este TIMPUL tău. Totodată, este și cea mai limitată resursă a ta. Ai o perioadă fixă de timp si odată ce a trecut, n-o mai poți recupera. Timpul este esențial pentru realizări și e efemer. Nu poți obține mai mult, indiferent ce ai face. Se poate spună ca, prin modul în care îți folosești această resursă prețioasă, îți determini calitatea vieții. Cercetătoarea britanică Naomi Saunders, fondatoarea unei firme de consultanță organizațională, a realizat un studiu în care a identificat primii 10 consumatori de timp, totodată adăugând la aceștia și o serie de recomandări. 

banner

 

1. Televizorul

Efectele negative asupra sănătății legate de petrecerea timpului în fața televizorului sunt diverse, de la obezitate la boala Alzheimer. Așa că, un ghid tv sau un program tv listat de pe Internet te pot ajuta să identifici programele pe care vrei neapărat să le vezi. Acordă-ți maxim 2 ore de vizionare pe seară și propune-ți să petreci o seară fără televizor. Încetează să te mai uiți la televizor fără un scop anume sau să treci de la un canal la altul. Nu porni televizorul decât pentru a viziona unul dintre programele alese și impune-ți să-l închizi după terminarea unei emisiuni. Ca experiment, notează câte ore petreci în fața televizorului pe săptămână și încearcă să reduci acest timp cu cel puțin o treime. Învață să te delectezi cu altceva în loc să te uiți la televizor și vezi cât de productive pot fi serile tale atunci când te ridici de pe canapea și apeși butonul de oprire. Majoritatea oamenilor au tendința de a amâna unele sarcini vaste, pentru că spun că nu au timp. De fapt, avem timp, dar trebuie să fim selectivi cu modul în care ni-l petrecem. 

2. Navigarea pe Internet

În afară de televizor, unul dintre cei mai mari consumatori tehnologici de timp este navigarea pe net. Limitează-te la 30 de minute pe ședință – folosește un cronometru dacă trebuie. Dacă un site se încarcă prea lent, revino la el mai târziu, când e mai puțin trafic pe Internet, nu sta pur și simplu să aștepți. 

3. Telefon

Telefonul ( fix sau mobil) poate constitui un deranj sau o întrerupere și îți poate afecta grav administrarea timpului. Ai putea fi în întârziere, ai putea fi la masă, la baie sau poate îți duci copiii la baie sau la culcare. Dacă pur și simplu nu este momentul potrivit să răspunzi la telefon, nu răspunde și telefonează tu când te mai eliberezi! Poți folosi e-mailul atunci când este posibil, evitând astfel situațiile în care nu reușești să comunici la telefon cu persoana respectivă sau implicarea în conversații consumatoare de timp. În cazul în care la telefon e cineva care vrea să îți vândă un anumit serviciu sau te roagă să partici la un sondaj prin telefon, poți spune politicos „nu, mulțumesc” și să închizi.

4. Prietenii vorbăreți

Ai prieteni vorbăreți care-ți consumă prea mult timp când te sună? Roagă-i să aștepte un minut, du-te în bucătărie și programează alarma de la cuptor peste 10 sau 15 minute (cât de mult îți poți permite să-i asculți). Stai lângă cuptor, așa încât să audă și ei când sună alarma. Spune-le că trebuie să închizi, pentru că e gata masa. Dacă nu ai un cuptor cu alarmă, deschide pur și simplu ușa de la intrare și sună la sonerie: „Îmi pare rău, dar trebuie să închid, e cineva la ușă”. Funcționează întotdeauna.

5. Prietenii neserioși

Ai vreun prieten care vrea să te vadă numai atunci când lucrurile merg prost în viața lui? Petreci ore întregi ascultând aceleași vechi probleme și dând sfaturi care știi că nu vor fi niciodată urmate? Prietenul tău vorbește întotdeauna numai despre sine și nu vrea niciodată să afle despre tine?Acesta e un prieten „neserios”, care-ți va irosi atât de mult timp cât ești pregătit să-i oferi. Renunță la acești prieteni unilaterali, care-ți iau timp și energie, mai ales dacă nu ai nimic în comun cu cealaltă persoană. Petrece-ți timpul cu oamenii cu care îți dorești să fii și nu îi lăsa pe alții să te folosească.

6. Spui „da”, deși ai vrea să spui „nu”

Dacă spui des da la lucruri pe care ai prefera să nu le faci, dar te îngijorează ce vor crede ceilalți dacă spui nu, e timpul să devii ceva mai dur. Timpul tău e la fel de prețios ca al oricui altcuiva, așa că nu ar trebui să-l petreci făcând lucruri pe care nu vrei să le faci. Învață să spui nu. Dacă nu vrei să faci un lucru, nu-l face! Nu-i lăsa pe alții să-ți consume timpul și încearcă să mai renunți la unele dintre sarcinile și angajamentele tale.

7. Lenevitul în pat

Ce sentiment minunat să-ți permiți să te trezești în mod firesc, fără deșteptător și apoi să lenevești în pat, știind că acest moment îți aparține ție. Statul în pat este un lucru necesar pentru odihna corpului, dar dacă îți petreci un week-end întreg în pat e deja o mare pierdere de timp. Fă din momentele de leneveală o recompensă specială, nu o obișnuință.

8. Cumpărăturile recreative

Pentru mulți oameni, acesta este modul preferat de a-ți petrece, dar și de a-ți irosi timpul (și banii). Majoritatea preferă această terapie prin cumpărături, care are un potențial relaxant. Totuși, poți pierde ore întregi mergând la cumpărături, doar pentru distracție, după care să te întorci acasă cu nimic sau cu unele cumpărături neplanificate, de care nu ai nevoie. Limitează-te la o singură raită recreativă prin magazine pe lună!

9. Spălatul și călcatul

Ai ridicat vreodată de pe jos un articol de îmbrăcăminte și l-ai aruncat în coșul de rufe, chiar dacă nu era murdar?Îți faci cumva singur de lucru?Nu toate hainele trebuie spălate imediat ce au fost purtate o dată. O pată mică pe o haină poate fi îndepărtată ușor cu o cârpă umedă, în loc să treci prin tot ciclul de spălare. Dacă fiecare membru al unei familii medii și-ar reduce cantitatea de rufe de spălat cu una pe zi, asta ar însemna o spălare mai puțin pe săptămână și 52 de spălări mai puțin pe an. Gândește-te cât de mult detergent, energie și timp ai economisi!

10. Grijile

Grijile sunt ca un balansoar: te țin în mișcare, dar nu te duc nicăieri. Grijile sunt activitatea cel mai puțin productivă și cea mai consumatoare de timp de pe Pământ. Știai că 95% dintre lucrurile pentru care ne facem griji nu se întâmplă niciodată? Atunci ce rost are să-ți pierzi timpul facându-ți griji?

 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Scumpirea alimentelor este tot mai resimțită de est-europeni

Criza rezultată în urma războiului din Ucraina duce la creșteri uriașe de prețuri în majoritatea magazinelor din Europa. Totuși,...
spot_img

Știri pe același subiect