Încrederea și stima de sine

banner
banner
banner
banner

Atunci când grijile cotidiene își cer imperios dreptul la existență, propria noastră persoană rămâne în planul al doilea. O ignorăm cu săptămânile, lunile sau chiar anii, astfel încât în timp uităm că noi înșine suntem cei care trebuie să ne controlăm viața  și nu invers. Uităm cine suntem, ce ne dorim și spre ce ne îndreptăm și ne risipim energia pe treburi și emoții de nimic. Ne complacem în neputință, mediocritate, nu mai cerem nimic de la noi înșine, nu mai trăim implicați prezentul și nu ne mai planificăm viitorul. Ne anulăm șansa la succes, performanță și fericire, supunându-ne blazării, haosului și negativismului. 

banner

 

De astăzi, propuneți-vă să ieșiti din această stare, începeți să vă ascultați, să credeți în voi, să acționati  si să vă stabiliți rapid o hartă care să vă conducă la împlinirea țelurilor și a dorințelor voastre. Smulgeți-vă din tumultul cotidian, ascultați-vă vocea inimii  și înarmați-vă cu toată concentrarea și perserverența de care aveți nevoie pentru a reuși. 

Care ar fi primul pas pe care îl putem face pentru noi?

În primul rând este foarte important să ne creștem încrederea în noi și stima de sine. Ca să reușim să facem față provocărilor exterioare, trebuie să începem procesul de întărire din interiorul nostru.  

Pentru a crește încrederea și stima de sine este nevoie să facem o analiză atentă a vieții noastre. Vom identifica astfel care sunt calitățile personale, vom reflecta asupra acelor trasături pe care nu ni le-am dezvoltat suficient și vom încerca să îmbunătățim acele lucruri de care nu suntem mulțumiți.  Este un demers care necesită onestitate, pentru a-și atinge scopul.

Vom încerca apoi să ne acceptăm așa cum suntem, conștienți fiind că în fiecare zi, dacă suntem responsabili, vom putea deveni tot mai buni, mai puternici și  mai înțelepți. Când vei conștientiza propria importanță, vei reuși să o ții sub control și vei putea să-ți exerciți puterea într-un mod echilibrat și rațional. Ești mai bun decât crezi, acționează în consecință!

Ai incredere în propria capacitate de-a face lucruri importante, pentru că numai având tu însuți încredere în tine îi poți determina și pe alții să aibă. Indiferent care ar fi sarcina ta, trebuie să îi acorzi atenția și interesul tău depline, tot setul tău de competențe. 

Fă-ți munca mult mai bine decât toți cei de-aceeași varstă sau cu aceeași experiență ca tine. Astfel, te vei arăta capabil de responsabilități și mai importante.Aceste responsabilități vor veni cu siguranță, iar atunci când le vei aborda cu aceeași disponibilitate ca și pe cele de dinainte, următoarea promovare nu va întârzia să apară. Nu uita că totul depinde de tine, nimic nu te poate ține jos dacă decizi că vrei să avansezi.

Tu însuți trebuie să te consideri valoros, cere mult de la tine, pentru că cel mai bun lucru pe care-l ai ești chiar tu.  Nu-ți plânge de milă, pentru că nu trebuie să scazi în ochii tăi, ai incredere în tine! Poți fi exact ce vrei să fii. Nimeni nu poate face pentru tine câte poți face chiar tu. Totul depinde de tine.

 

Exerciții pentru dezvoltarea încrederii în sine

Iată câteva exerciții pe care le putem face ca să ne creștem încrederea și stima de sine:

Exercițiul nr.1

Identifică-ți grupul de sprijin, acei oameni care te iubesc, te respectă și te încurajează

-Alcătuiește o listă cu toți cei cu care comunici frecvent: prieteni, colegi, membri de familie. Stabilește apoi, pe o scară de la 1 la 10, cât de apropiat ești de fiecare dintre ei. 10 înseamnă că poți vorbi cu acea persoană oricând, oriunde, despre orice, știind că va fi mereu înțelegătoare și iubitoare. 1 înseamnă că nu simți că poți împărtăși ceva cu acea persoană, vreodată.  

-Acordă-le notele, cu sinceritate, analizând întreaga experiență pe care ai avut-o cu fiecare dintre persoanele de pe listă.

– Analizează apoi notele. Cei cu nota 10 sunt persoanele cărora te poți adresa ca să îți dezvolți calitatea de a avea încredere in sine. Ori de cate ori simți că nu ai încredere în tine, întreabă-i pe aceștia care sunt lucrurile pentru care ei te apreciază și cum te caracterizează ei.  Cu siguranță, afirmațiile acestor persoane îți vor crește considerabil stima de sine. 

-Persoanele cărora le-ai acordat nota 10 sunt grupul tău de sprijin, însă toți cei de pe listă au un rol important în viața ta, astfel încât oricând vei dori, vei putea lucra pentru a ridica notarea lor până la 10.

Exercițiul nr.2

Vorbe pozitive

Hotărăște-te să vorbești cu tine într-un mod pozitiv, folosind afirmații exprimate în același fel, personal și la timpul prezent. Fii propriul suporter entuziast!

Exercitiul nr. 3

Scrie-ți o scrisoare de apreciere și susținere

Imaginează-ți că te adresezi celui mai bun prieten al tău, care are nevoie de încurajări, pentru că simte că nu are suficientă încredere în el. Adresează-te cu blândețe, dragoste și respect, scriindu-ți pentru a-ți dovedi dragostea și aprecierea. Încurajează-te și motivează-te cât poți de bine. Când ai terminat, citește-ți singur scrisoarea. Vei fi uimit să vezi câtă putere capeți,dacă ajungi să îți devii cel mai bun prieten. Poți face asta cel puțin o dată pe lună.

Exercițiul nr.4

Afirmă-ți victoria

În fiecare dimineață completează următoarele propoziții:

 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Țepe la vânzările online: le trimitea cumpărătorilor pietre în loc de obiectele pentru care au plătit

Un brașovean a reușit să înșele mai mulți cumpărători de pe o platformă de vânzări online. Acesta le trimitea...
spot_img

Știri pe același subiect