Astenia (de primăvară) reprezintă o stare de disconfort fizic şi psihic, ce se instalează de regulă pe la începutul lunii martie. Primele sale manifestări sunt de ordin fiziologic; apoi ele se combină cu: trezire dificilă (chiar şi după 7-8 ore de somn), buimăceală, oboseală, lipsa energiei necesare activităţilor din timpul zilei, delăsare, pasivitate, diminuarea puterii de concentrare. Modificările psihice variază de la individ la individ: iritabilitate, nervozitate, melancolie, lipsă de tonus, dificultăţi de comunicare, insomnie. Urmările se observă în activităţile cotidiene: persoana afectată de astenie nu mai este la fel de ordonată, de atentă, de rapidă şi precisă în rezolvarea unor sarcini; poate manifesta o anume indiferenţă în relaţiile cu cei apropiaţi. De regulă, momentele critice sunt resimţite până înspre ora 11 a.m.; ulterior, treptat, persoana �îşi intră în ritm�. Modul în care ne hrănim este extrem de important pentru întărirea organismului după perioada de iarnă. Pentru persoanele care suferă atât de astenie de primavară cât şi de anemie este indicată o alimentaţie pe baza de vegetale: plante care conţin multă clorofilă, săruri de fier şi vitamina C. De asemenea, consumul de legume proaspete, de primavară, atât de bogate în vitamine, săruri metalice diferite, activatoare ale metabolismului, ajută organismul să lupte şi să devină mai rezistent. Ca să nu resimţim astenia de primăvară, în acest anotimp trebuie să consumăm migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, ţelină, varză, curmale, spanac, mărar, smochine, linte, fasole, citrice, pătrunjel, păpădie, mere, orez, soia, untişor, salată verde de grădină, ridichi, ceapă verde. Curele de vitamine previn apariţia asteniei de primăvară În această perioadă pot intra în meniul nostru verdeţurile de sezon: urzicile, salata verde, loboda albă sau roşie. Consumul de urzici este important pentru organism datorită complexului de săruri de fier, vitamiei C, şi vitaminei A, care cresc rezistenţa la infecţii şi îmbunătăţesc simţul văzului. Vitamina B12 este antianemică, vitamina K este antihemoragică şi sărurile minerale diverse întăresc organismul. Salata verde sau lăptuca are rol sedativ în stările de hiperexcitabilitate sexuală, este un veritabil regenator al pielii când este aplicată extern în comprese. Salata verde conţine produşi hormonali (estrogeni), vitamine hidrosolubile (cele din complexul B, precum şi vitamina C). Toate aceste plante verzi, precum şi loboda albă şi roşie conţin vitaminele din complexul B şi sărurile minerale necesare sistemului nervos, pentru refacerea organismului. Loboda are în plus o acţiune diuretică şi depurativă. În afară de efectele anti-astenie de primăvară pe care le au, fructele şi legumele fac ca alimentaţia noastră să fie mult mai sănătoasă. sursa: psihologia.wordpress.com
Cele mai citite
Ultimele știri
„Există dovezi substanțiale că serviciile de informații rusești au interferat în alegerile din România”
"Există dovezi substanțiale că serviciile de informații rusești au interferat în alegerile din România", crede un fost ambasador în...