-8.8 C
Sibiu
marți, februarie 11, 2025

Astenia de primăvară. Ce facem cu ea?

Cele mai citite

Astenia (de primăvară) re­prezintă o stare de disconfort fizic şi psihic, ce se instalează de regulă pe la începutul lunii martie. Primele sale manifestări sunt de ordin fi­ziologic; apoi ele se combină cu: trezire dificilă (chiar şi după 7-8 ore de somn), buimăceală, oboseală, lip­sa energiei necesare activităţilor din timpul zilei, delăsare, pasivitate, diminuarea puterii de concentrare. Modificările psihice variază de la individ la individ: iritabilitate, nervozitate, melancolie, lipsă de tonus, dificultăţi de comunicare, in­­somnie. Urmările se observă în activităţile cotidiene: persoana afec­tată de astenie nu mai este la fel de ordonată, de atentă, de ra­pidă şi precisă în rezolvarea unor sarcini; poate manifesta o anume indiferenţă în relaţiile cu cei apro­piaţi. De regulă, momentele cri­tice sunt re­simţite până înspre ora 11 a.m.; ul­terior, treptat, persoana �îşi intră în ritm�. Modul în care ne hrănim este extrem de important pentru întărirea organismului după perioada de iarnă. Pentru persoanele care suferă atât de astenie de pri­mavară cât şi de anemie este in­dicată o alimentaţie pe baza de vegetale: plante care conţin multă clorofilă, săruri de fier şi vitamina C. De asemenea, consumul de le­gume proaspete, de primavară, atât de bogate în vitamine, săruri metalice diferite, activatoare ale metabolismului, ajută organismul să lupte şi să devină mai rezistent. Ca să nu resimţim astenia de pri­măvară, în acest anotimp trebu­ie să consumăm migdale, sparan­ghel, arahide, banane, morcov, ţelină, var­­ză, curmale, spanac, mărar, smo­­chine, linte, fasole, citrice, pă­trun­jel, păpădie, mere, orez, soia, un­tişor, salată verde de grădină, ridichi, ceapă verde. Curele de vitamine previn apariţia asteniei de primăvară În această perioadă pot intra în meniul nostru verdeţurile de sezon: urzicile, salata verde, loboda albă sau roşie. Consumul de urzici este important pentru organism datorită complexului de săruri de fier, vita­miei C, şi vitaminei A, care cresc re­­zistenţa la infecţii şi îmbunătăţesc simţul văzului. Vitamina B12 este antianemică, vitamina K este anti­he­moragică şi sărurile minerale di­ver­se întăresc organismul. Salata verde sau lăptuca are rol sedativ în stările de hiperexcitabilitate sexua­lă, este un veritabil regenator al pie­lii când este aplicată extern în com­prese. Salata verde conţine produşi hormonali (estrogeni), vitamine hi­dro­solubile (cele din complexul B, precum şi vitamina C). Toate aceste plante verzi, precum şi loboda albă şi roşie conţin vitaminele din complexul B şi sărurile minerale necesare sis­temului nervos, pentru refacerea organismului. Loboda are în plus o acţiune diuretică şi depu­rativă. În afară de efectele anti-astenie de primăvară pe care le au, fructele şi legumele fac ca alimentaţia noastră să fie mult mai sănătoasă. sursa: psihologia.wordpress.com

Publicitate
Ultimele știri

„Există dovezi substanțiale că serviciile de informații rusești au interferat în alegerile din România”

"Există dovezi substanțiale că serviciile de informații rusești au interferat în alegerile din România", crede un fost ambasador în...
Articolul precedent
Articolul următor

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect