Aproape jumătate dintre copiii preşcolari de la noi din ţară preferă dulciurile în locul legumelor, fructelor şi lactatelor. Conform Studiului Măsurarea Aportului de Macro şi Micronutrienţi la copiii preşcolari, 90 la sută dintre aceştia au carenţe alimentare de calciu, iar peste 70 la sută mănâncă legume şi fructe doar de două-trei ori pe săptămână şi numai 27 la sută dintre ei consumă zilnic lapte şi iaurt. Situaţia este critică şi în cazul aportului de vitamina D, rezultatele cercetării demonstrând că 99,7 la sută dintre copii au deficienţe privind acest nutrient. Părinţii susţin că cei mici resping produsele lactate proaspete, în primul rând, pentru că „nu îi place copilului”, 77 la sută. Cu toate că numărul recomandat de mese pe zi este, în general, respectat, studiul arată că, la sfârşitul săptămânii, copiii mănâncă mai mult decât în cursul săptămânii. Specialiştii le recomandă părinţilor să includă zilnic în alimentaţia copiilor fructe şi legume proaspete, să reconsidere locul produselor lactate în raţia zilnică şi să evite consumul de dulciuri şi produse nesănătoase. Cercetarea a fost efectuată timp de aproape doi ani, pe un eşantion de 394 de copii cu vârste între trei şi sase ani. (A.M.)
Aproape jumătate dintre copiii preşcolari de la noi din ţară preferă dulciurile în locul legumelor, fructelor şi lactatelor. Conform Studiului Măsurarea Aportului de Macro şi Micronutrienţi la copiii preşcolari, 90 la sută dintre aceştia au carenţe alimentare de calciu, iar peste 70 la sută mănâncă legume şi fructe doar de două-trei ori pe săptămână şi numai 27 la sută dintre ei consumă zilnic lapte şi iaurt. Situaţia este critică şi în cazul aportului de vitamina D, rezultatele cercetării demonstrând că 99,7 la sută dintre copii au deficienţe privind acest nutrient. Părinţii susţin că cei mici resping produsele lactate proaspete, în primul rând, pentru că „nu îi place copilului”, 77 la sută. Cu toate că numărul recomandat de mese pe zi este, în general, respectat, studiul arată că, la sfârşitul săptămânii, copiii mănâncă mai mult decât în cursul săptămânii. Specialiştii le recomandă părinţilor să includă zilnic în alimentaţia copiilor fructe şi legume proaspete, să reconsidere locul produselor lactate în raţia zilnică şi să evite consumul de dulciuri şi produse nesănătoase. Cercetarea a fost efectuată timp de aproape doi ani, pe un eşantion de 394 de copii cu vârste între trei şi sase ani. (A.M.)