Învață să îți asumi riscuri

banner
banner
banner
banner

Când ne asumăm riscuri, căpătăm mai multă încredere în noi înșine. Iar pentru a învăța să îți asumi riscuri, nu e nevoie să practici sporturi extreme, ci este suficient identifici care sunt valorile pe care se întemeiază visurile tale. Putem să ne analizăm experiențele personale și putem evolua. Avem astfel capacitatea de a ne face griji numai pentru lucrurile care merită, ceea ce înseamnă că putem să ne canalizăm anxietatea și furia într-o direcție potrivită. În plus, ne putem concentra asupra soluțiilor. 

banner

 

Potrivit cercetătorului Walter Anderson, există 7 pași prin care poți învăța să-ți asumi riscuri în viață:

1. Ia-ți viața în propriile mâini!

Numai tu poți decide cum să îți trăiești viața. Dacă alegi să trăiești întocmai ca un adult, trebuie să accepți că nu poți să fugi de riscuri, dar să ai pretenția să scapi de toate problemele și să îți împlinești toate visurile. Este sănătos să nu trăiești retras și să te protejezi ca într-o colivie ci să ieși în lume și să îți dorești tot mai mult de la viață!

2. Stabilește-ți un scop clar!

Dacă nu îți stabilești un scop bine definit, nu vei ști niciodată ce riscuri trebuie să îți asumi pentru împlinirea acestuia. În lipsa unui scop clar, nu-ți poți analiza progresul în raport cu asumarea unui risc și nici nu vei putea identifica momentul în care este preferabil să renunți.

3. Analizează consecințele riscurilor!

Nu este deloc ușor să accepți consecințele unui risc pe care trebuie să ți-l asumi. Totuși, în situația în care trebuie să renunți la un anumit lucru, meditează la un sfat pe care un instructor i l-a dat unei tinere care stătea pe o platformă și ezita să sară cu coarda elastică: „Aici, sus, nu poți să simți decât teamă și neputință. Acolo, jos, vei simți în schimb, numai bucurie. Ce alegi?”

4. Gândește-te dacă reacționezi ca un copil, ca un adolescent sau ca un adult

Înainte de a te implica într-o situație care presupune riscuri, trebuie să te gândești dacă riscurile pe care ți le asumi au legătură cu încrederea în sine, cu afirmarea identității sau cu o dorință mai nobilă? Potrivit cercetătorilor, atunci când te concentrezi pe riscuri care derivă dintr-o dorință mai nobilă, nu avem cum să dăm greș. Indiferent de felul în care vor evolua lucrurile, tot vom învăța ceva din situația respectivă. Ai grijă însă să nu-ți asumi anumite riscuri ca urmare a faptului că te-a rănit cineva, ești furios sau gelos, deoarece poți avea tendința de a acționa impulsiv, necontrolat, ceea ce nu-ți va aduce niciun beneficiu, indiferent de rezultatul faptelor tale.

5. Gândește-te bine dacă merită sau nu să-ți asumi un anumit risc!

Iată care este sfatul unui cunoscut realizator american de emisiuni de televiziune: „Dacă ne asumăm câteva mici riscuri în fază inițială, vom căpăta suficientă încredere în noi înșine cât să ne asumăm riscuri tot mai mari. Iar când avem o miză clară, reușim să ne asumăm riscuri într-o manieră mai inteligentă. De exemplu, în cazul în care m-ar întreba cineva dacă aș fi în stare să conduc o mașină cu 200 de km la oră pe autostradă, aș răspunde: „Da și nu!”. Nu, pentru că n-aș face niciodată asta numai de dragul de a conduce. Mi-aș asuma un risc prea mare. Și da, în cazul în care, de exemplu, copilul meu s-ar afla pe autostrada respectivă, rănit grav, aș conduce mașina cât aș putea de repede. În orice caz, pentru a ne asigura că vom da lovitura riscând, trebuie să ne pregătim temeinic.”

6. Asumă-ți riscuri la momentul potrivit!

Nu e recomandabil să amâni la nesfârșit momentul potrivit în care îți asumi un risc, dar nici să-ți asumi riscuri în grabă, pentru că este posibil să nu fii pregătit nici din punct de vedere emoțional, nici la modul general. Prin urmare, riscul se transformă într-un eșec sigur. Oricum ar fi, este foarte dificil să îți asumi un risc la momentul potrivit. Viața este imprevizibilă ! Cel mai bun și mai înțelept lucru pe care îl poți face este să fii sincer cu tine însuți: Oare este cel mai bun moment pentru a-mi asuma acest risc? Oare ce se poate întâmpla dacă nu reacționez în clipa respectivă? Cu siguranță, dacă suntem la fel de impulsivi ca în adolescență, probabilitatea de a eșua crește considerabil. În general însă, atunci când spunem că așteptăm momentul potrivit pentru a risca, încercăm numai să tragem de timp, ca să avem răgaz să ne gândim la toate motivele pentru care este mai bine să nu acționăm. Numai tu îți poți da seama care este momentul potrivit pentru a-ți asuma un risc! 

7. Treci la acțiune!

Odată ce ai dobândit încrederea necesară pentru a risca, poți deja începe să evaluezi situația pe care dorești să o schimbi. Totuși, pentru a-ți schimba viața, trebuie să faci mai mult decât să calculezi cosecințele eventuale ale unui risc. Trebuie să acționezi!

 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Cal de 6.000 de euro, furat din Copșa Mică

Polițiștii de investigații criminale din Copșa Mică au reținut un tânăr care a furat un cal rasa sânge rece...
spot_img

Știri pe același subiect